19 Mayıs 2018 Cumartesi

Cauchy İntegral Teoremi


                                                            Augustin Louis Cauchy
 Analitik fonksiyonları tanımlayabilmemizi sağlayan ve kompleks fonksiyonları analiz edebilmemize yarayan önemli bir teoremdir. Hesaplaması zor olan integraller bu yolla kolayca hesaplanabilir. Dolayısıyla analitik fonksiyonun sınır değeri bilinirse; her noktadaki değeri de bulunabilir. Bu yüzden çok önemli bir teoremdir.

***Bir f(z)=u(x,y)+iv(x,y)  fonksiyonunun analitik olması için;
(1) dU/dX, dU/dY, dV/dX, dV/dY türevleri sürekli olmalı

(2) Cauchy-Rieman koşullarını sağlamalıdır.

    dU/dX=dV/dY      ,          dU/dY=-dV/dX

3 Mayıs 2018 Perşembe

Nedir kimdir bu Schrödinger ? Dalga denklemi falan var bu ne ola ki?


Nedir kimdir bu Schrödinger ? Dalga denklemi falan var bu ne ola ki; zamana bağlı, zamandan bağımsız?

Modern fizikte, yani küçüklerin aleminde; yüksek hızların bulunduğu bu alemde her bir parçacığın özellikleri bu dalga denklemleri ile tanımlanır. Çünkü o boyutlarda bildiğimiz anlamdaki fizik yasalarını çalıştıramayız.

Schrödinger denklemlerini zamana bağlı veya zamandan bağımsız olarak yazabiliriz. Bunları bir görelim;


Ahmet AYAZ
Fizik Bölümü doktora öğrencisi
Fizik öğretmeni

2 Mayıs 2018 Çarşamba

X Işını İle Kristal Yapı Tayini Metodları



X ışınları giriciliği çok yüksek olan ve pekçok bilim dalının gelişmesini sağlayan ışınlardır. Atomik boyutta kristal yapı tayininde kullanılmasının bazı sebepleri vardır. Atomlar arası mesafe ile X ışınları dalgaboyları orantılı olduğu ve yapıda hasara yol açmadıkları için kristal yapı tayininde X ışınları kullanılır.
3 çeşit kristal yapı tayini metodu vardır.
1-TOZ KIRINIMI
Toz örnek kullanılırsa döndürülmesine gerek olmaz. Monokromatik X ışını ile her açıda kırınımın gerçekleştiği bir yönelim olacaktır. (örgü parametreleri, polikristal, monokromatik ışın, değişken açı)
2-LAUE
Sabit kristalden yansıyan ışınlar ölçülür. Büyük tek kristal yönelimi ve simetrisini belirlemek temel amaçtır. (yönelim, tek kristal, polikromatik ışın, sabit açı)
3-DÖNER KRİSTAL
Tek kristal silindiril bir filmin içine yerleştirilir ve döndürülür. Monokromatik X ışını gönderilir. Örgü düzlemleri takımı bir noktada doğru Brag açısı yaparak kırınımı gerçekleştirir. (örgü sabiti, tek kristal, monokromatik ışın, değişken açı)

Ahmet AYAZ