25 Temmuz 2018 Çarşamba

Süper Deney: Patlayan Duman; Duman Yanar mı, Duman Akar mı?



Süper deney; patlayan duman; duman yanar mı, duman akar mı? Eğlenceli ve heyecanlı deney arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu deneyimizde dumanın yandığına şahit olduk, dumanın aktığını gördük ve çok eğlendik. Sizi de bekliyoruz. Bilimin eğlenceli ve ilginç haline hoşgeldiniz! İyi seyirler.

Dökülmeyen Su Deneyi; Su neden Dökülmüyor?



Dökülmeyen su deneyi; su neden dökülmüyor? Şişedeki suyu topun tutabilmesi. Eğlenceli ev deneyleri ile yine karşınızdayız. Eğlenceli ve ilginç iki deneyimiz eğlenceli videomuzda. Üzerimizda bulunan havada çeşitli gazlar mevcuttur vebu gazlar ağırlıklarından dolayı yeryüzüne basınç uygularlar. Bu basınca atmosfer basıncı denir. (76 cmHg) Bu basıncı çeşitli deneylerle gözlemleyebiliriz. 1- Şişeyi ağzına kadar dolduracağız ve pinpon topunun ağzında kalabilip kalamadığını gözlemleyeceğiz. 2- Bardağı ağzına kadar dolduracağız ve ters çevrildiğinde kağıdın dengede kalabilme durumuna bakacağız. Hadi başlayalım! Bilimin eğlenceli ve ilginç haline hoşgeldiniz! İyi seyirler.

20 Temmuz 2018 Cuma

Elde Ateş Yakma Deneyi!!!

Elde ateş yakma deneyi yapıyoruz. Çok ilginç ve heyecanlı, hemen izle. Eğitimde eğlenceli deney burada. Bu deney en ilgi çekici deneylerden biridir. Deneyimizde önce güvenlik önlemleri alınır. Daha sonra bulaşık deterjanı, çakmak, çakmak gazı, tabak, su alınır.

Dikkatli bir şekilde önce bulaşık deterjanı ile su karıştırılır; arkasından çakmak gazı ile köpürtülür. Bu köpükler el ile alınarak çakmak yakılır veeee...
devamını videomuzdan izleyelim...

Bilimin eğlenceli ve ilginç haline hoşgeldiniz! İyi seyirler.

17 Temmuz 2018 Salı

Elektroskop nasıl yapılır? Birkaç dakikada kolayca yapımı, eğlenceli ve ilginç bilim bu videoda

Basit elektroskop nasıl yapılır? Eğlenceli ve kolay bir şekilde elektrostatik kuvveti görebildiğimiz bu aleti (deney i) birkaç dakikada, evdeki malzemelerle yapalım. Bilimin eğlenceli ve ilginç haline hoşgeldiniz! İyi seyirler.



14 Temmuz 2018 Cumartesi

3 deney: Karabiberlerin kaçışması, iğne yüzdürme, suyun ipi izlemesi. (17)




Adezyon, kohezyon ve yüzey gerilimi hakkında 3 deney yaptık.
-Karabiberlerin deterjanla kaçışması,
-iğnenin su yüzeyinde batmadan durması,
-İpi izleyen su.

Beğen
Takip et
-     Videoda kullanılan müzik bensound.com üzerinden alınmıştır.-

fizikchi youtube kanalı
fizikchi@msn.com
http://fizikchi.blogspot.com/

12 Temmuz 2018 Perşembe

Deney 16: Bardaktaki suyun yükselmesi


Gerekli malzemeler: Tabak, bardak, su, kağıt, çakmak

Bu deneyimizde sonuçta bardağın içindeki hacim azalacağından dış basınç fazla gelecek ve bardağın içine su dolacaktır

10 Temmuz 2018 Salı

Çakmaksız Ateş Yakma Deneyi


malzemeler
-folyo  -pil    -makas

Günlük hayatta, piknikte, kampta çakmaksız kalabiliyoruz. Bunun için çok kolay bir yolumuz var. Sigara etrafından çıkan folyoyu önce ıslatarak kağıdından ayıralım. Daha sonra ortası ince olacak şekilde kesmelisiniz, kenarları da kalın kalmalı. Pilimizin iki kutubu arasında bu folyo vasıtasıyla bağlantı oluşturduğumuzda elektronlar akmaya başlar. İşte bu noktada folyonun ince olduğu yerde elektron akışından dolayı dayanamaz ve yanmaya başlar. Burada ışık ve ateş elde ederiz.

Aslında bu olay mantık olarak ampullerde tungsten telin ışık verme mantığına benzer. Ancak tabiki o tel daha dayanıklı olduğundan hemen kopmayacaktır.

19 Mayıs 2018 Cumartesi

Cauchy İntegral Teoremi


                                                            Augustin Louis Cauchy
 Analitik fonksiyonları tanımlayabilmemizi sağlayan ve kompleks fonksiyonları analiz edebilmemize yarayan önemli bir teoremdir. Hesaplaması zor olan integraller bu yolla kolayca hesaplanabilir. Dolayısıyla analitik fonksiyonun sınır değeri bilinirse; her noktadaki değeri de bulunabilir. Bu yüzden çok önemli bir teoremdir.

***Bir f(z)=u(x,y)+iv(x,y)  fonksiyonunun analitik olması için;
(1) dU/dX, dU/dY, dV/dX, dV/dY türevleri sürekli olmalı

(2) Cauchy-Rieman koşullarını sağlamalıdır.

    dU/dX=dV/dY      ,          dU/dY=-dV/dX

3 Mayıs 2018 Perşembe

Nedir kimdir bu Schrödinger ? Dalga denklemi falan var bu ne ola ki?


Nedir kimdir bu Schrödinger ? Dalga denklemi falan var bu ne ola ki; zamana bağlı, zamandan bağımsız?

Modern fizikte, yani küçüklerin aleminde; yüksek hızların bulunduğu bu alemde her bir parçacığın özellikleri bu dalga denklemleri ile tanımlanır. Çünkü o boyutlarda bildiğimiz anlamdaki fizik yasalarını çalıştıramayız.

Schrödinger denklemlerini zamana bağlı veya zamandan bağımsız olarak yazabiliriz. Bunları bir görelim;


Ahmet AYAZ
Fizik Bölümü doktora öğrencisi
Fizik öğretmeni

2 Mayıs 2018 Çarşamba

X Işını İle Kristal Yapı Tayini Metodları



X ışınları giriciliği çok yüksek olan ve pekçok bilim dalının gelişmesini sağlayan ışınlardır. Atomik boyutta kristal yapı tayininde kullanılmasının bazı sebepleri vardır. Atomlar arası mesafe ile X ışınları dalgaboyları orantılı olduğu ve yapıda hasara yol açmadıkları için kristal yapı tayininde X ışınları kullanılır.
3 çeşit kristal yapı tayini metodu vardır.
1-TOZ KIRINIMI
Toz örnek kullanılırsa döndürülmesine gerek olmaz. Monokromatik X ışını ile her açıda kırınımın gerçekleştiği bir yönelim olacaktır. (örgü parametreleri, polikristal, monokromatik ışın, değişken açı)
2-LAUE
Sabit kristalden yansıyan ışınlar ölçülür. Büyük tek kristal yönelimi ve simetrisini belirlemek temel amaçtır. (yönelim, tek kristal, polikromatik ışın, sabit açı)
3-DÖNER KRİSTAL
Tek kristal silindiril bir filmin içine yerleştirilir ve döndürülür. Monokromatik X ışını gönderilir. Örgü düzlemleri takımı bir noktada doğru Brag açısı yaparak kırınımı gerçekleştirir. (örgü sabiti, tek kristal, monokromatik ışın, değişken açı)

Ahmet AYAZ

29 Nisan 2018 Pazar

Nedir bu X ışınları????



X ışınları adı gibi karakteri de ilginç bulunmuş ışınlar. Pekçok alanda 100 yılı aşkın süredir kullanılıyor. DNA nın incelenebilmesi bile X ışınları sayesinde gerçekleşebilmiştir. Merak ettik bu ışınların özellikleri nelerdir dediğinizi duyar gibiyim; özellikleri ve kimliğini tanımak istersek buyrun;
1-1895'te Wilhelm Röntgen giriciliği yüksek ışınlar keşfediyor ve anlayamadığı karakterinden dolayı isimlerini x ışını olarak değerlendiriyor.
2-1901'de Nobel ödülü X ışınları sayesinde Röntgen'e gidiyor. Röntgen x ışınlarını yaygın kullanımını baştan itibaren serbest bırakmış telif istememiştir. Bu ışınlar hastanelerde hemen kullanılmaya başlanmıştır.
3-X ışınları; katottaki flamanın akkor hale gelip yayılan elektronların tungsten anota çarpmasıyla oluşur.
4-Katottan anota kopup gelen elektron sayısı akımla doğru orantılı.
5-Potansiyel fark (yüksek voltaj) sayesinde elektronlar anota doğru hızlanır.
6-Elektronlar hız kazanır; dolayısıyla kinetik enerjileri olur bu hızla orantılı olarak. Katottan anota giden bu elektronlara KATOT IŞINLARI denir.
7-Anota ulaşan elektronların %99 u ısı oluşumuna sebep olur ancak kalan %1 i X ışınlarını oluşturur.
8-Anottaki gerilim X ışınları dalgaboyunu etkiler.
9-X ışınlarının dalgaboyları; 10-0,01 nm aralığındadır.
10-Enerjileri 125-0,125 keV aralığındadır.
11-Frekansları 30000-30 Phz aralığındadır.
12-İki çeşit x ışını oluşur; sürekli x ışınları(frenleme,bremstrahlung), elektronların ivmeli hareketinden; karakteristik x ışınları ise, üst yörüngeye çıkan elektronların alt yörüngeye inmelerinden kaynaklanır.
13-Elektrik alan ve manyetik alandan etkilenmezler.
14-Penetrasyon(giricilik), absorbsiyon(soğurulma), iyonizasyon(iyonize etme) özellikleri vardır.
15-Fosfor gibi ışıldama özelliği olan maddelerin ışıldamasına sebep olurlar. (Florasans)
16-Kimyasal etkileşime girerler.
17-Fotoğraf plakalarında iz bırakırlar.
18-Laue, x ışınlarının kristallerde kırınımını keşfetti; Bragg ise kırınım koşullarını keşfetti.
19-Pekçok kullanım alanı bulunmakta ve pekçok bilim bu ışınlarla beraber büyük atılım yapmış. Kristal yapı tayininde, sağlıkta, sterilizasyonda, nitel-nicel analizde, biyolojide vs sıkça kullanılır.
20-Kristal yapı tayininde sıkça kullanımının iki sebebi vardır; yapıda hasara yol açmaz ve atomlar arası mesafeyle uyumlu dalgaboylarında olduğundan kırınım gerçekleşir.
Ahmet AYAZ
Fizik bölümü doktora öğrencisi
Fizik öğretmeni